About Serbia

 

Čini se da ne postoji evropska zemlja koja je samu sebe više devalvirala i srozala od Srbije, tog parčeta globusa, koji po svemu sudeći ne bira način i sredstva da ostane svoj, zarobljen u sopstvenom beznadju, mentalitetu i tragičnoj komičnosti svojih nacionalnih ludila.

Ponosi se čime se drugi stide; zaliva i neguje što drugi čupaju iz svojih nacionalnih bašta; kune se u Isusa i pravoslavlje, a klanja se najtruležnijim idolima od krvi i mesa slepo sledeci guruističku ideologiju svojih devijantnih lidera.

Ponekad neki zrak nade i probije sive odblake na Srbijom, ali to ne traje dugo. Dole nema šta da ga dočeka osim namrgodjenih, hronično frustriranih i nezadoovljnih lica, tradicionalno zadojenih negativnim vidjenjem sutrašnjice. Apatični zidovi formirani od ljudski lica blokiraju apsorpciju optimizma.

Vera je ovde uglavnom svedena na dzep, pun stomak i nemilosrdno skupljanje i nadzidjivanje cigli. Svaka drugačija vizije života gubi bitku.

Kritičko mišljenje je zamenjeno osudjivanjem, podcenjivanjem, a u nedostatku argumenta najprizemnijom seoskom konstatacijom: ” Šta te briga, gledaj svoja posla”.

Da, baš tako, u Srbiji se ćuti sve dok mečka ne zakuca na vaša vrata. Do tada,  radujete se što mečka razvaljuje komšijski obor i što se sprema da navali i na komšijinu kuću.  U Srbiji se i dalje braća ubijaju zbog parčeta medje, zbog oraha koji je natkrilio tudje dvorište, zbog zavisti što rodjeni ima bolji auto, lepši stan, uspešniju karijeru.

Srbija i dalje ima svoje kriterijume uspešnosti: kolko si partija promenio, kakve su ti porodicne, političke i ljubavničke veze i, pre svega kakav si maher, da zajebeš državu. Šmeker si ako si u svemu tome. Jer to radi većina . A ako nisi većina, onda si izrod..

Zato dobro znani geografski koloriti ove balkanske komune nemilosrdno se stapaju u crnilo mentalnih boja koje izviru iz human mase,koja očigledno ne vidi dalje od svog sokaka i plota a i nema nameru da svet oko sebe, a pre svega Srbiju vidi i kreira na način kako je već generacijama navikla da je gleda…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s