Šapić u Pravu, Otkaz Za Medicinsku Sestru

Piše: Saša Milošević

Sramotna reakcija medicinskog osoblja Decje klinike u Tiršovoj, koja ovih dana puni novinske stupce zbog medijski atraktivnog aktera, vaterpoliste Aleksandra Šapića, potvrdjuje tezu da srpskim belim mantilima ništa nije svetinja, pa čak ni bolesno dete ni sa pravom uspaničeni roditelj.

Šta više, lokalni smrtnici koji nose bele mantile ponašaju su poput malih bogova, ali u isto vreme poput najprizemnijih folk pevaljki koje zloupotebljajvaju mogućnost da koriste državno obezbedjenje finansirano od tih isti građani a protiv kojih je sve češće i bez razloga okrenuto.

Samo zato što se usudio da podigne glas na medicinsku sestru koja se više nego neprofesinalno ponašala dok je Šapić, inače trenutno predsednik opštine Novi Beograd, držao u rukama dete sa visokom temperaturom, strahujući da bi svakog momenta moglo doživet fras, na njega se obrušila ne samo medijska lavina, već i lavina zdravstvenih radnika iz Tiršove koja je još jednom potvrdila da ” vrana vrani ne kopa oča”.

A stvar je više nego jasna.

Šapić je u pravu.

Apsolutno u pravu.

I u bilo kojoj civilizovanoj zemlji sveta ovakva medicinska sestra bi dobila otkaz ” na jedan”.  Jer u ovom slučaju prekršila je konkretno nekoliko stavki

1. Otežavala je proceduru prijema urgentnog pacijenta i time mu direktno ugrozila život, što je potvrdila i reakcije same doktorke koja ja nakon Šapićeve vike reagovala u roku od 30 sekundi i uvela dete u ordinaciju.

2. Podvrgnula je roditelja dodatnom stresu i degradaciji ličnosti pozivajući obezbedjenje, čime je bez svake sumnje želela da tog istog očajnog roditelja dodatno inkriminiše u očima javnosti.

3. Obelodanila je privatne detalje o bolesti deteta u medijima, što se direktno kosi sa medicinskom etikom i “lekarskom tajnom” zloupotrebivši takoslučaj za sopstveni medijski marketing.

4. Nepoznavanje bazičnih postulata psihologije i nekvalifikovanost da se adekvatno odgovori na različite reakcije roditelja u visoko stresnim uslovima kao što je bolniča atmosfera takođe predstvalja dodatni razlog za uklanjanje ove medicinske sestre sa njenog radnog mesta. Očigledno je da predmet psihologije koji se izučava u svim medicinskim školama nije savladala što se upravo sada odražava na njen praktični odnos sa pacijentima.

Zatajilo je i obezbedjenje u Tiršovoj, jer se stavilo isključivo u službu medicinske sestre dok su mali pacijent i njegov s pravom uspaničeni otac, nemedicinski radnik, ostali bez ikakve zaštite.  To, inače, nije ništa novo za medicinske ustanove u Srbiji, pa se postavlja otvoreno pitanje: nije li krajnje vreme da se ukine obezbedjenje u zdravstvenim ustanovama, jer nema nikakvu svrhu osim da “štiti” privatne komplekse i frustracije medicinskog osoblja, koje nikakvim drugim i ne nasilnim metodama čak i ne pokušava da smiri situaciju.

Pomenuta medicinska sestra očigledno je uživala u umišljenom osećaju da je bitna, bar u pola kao Ceca Ražnatović sa svojim razbijačima.

Aleksandar Šapić ume da bude popriično ruralan i neobrazovan tip, planinski bahat, kad je u pitanju njegovo političko eksponiranje, ali ovog puta apsolutno je u pravu. I kao čovek i kao roditelj.

I ja bih postupio isto.

On je samo reagovao onako kako se ne usudjuje da reaguje armija običnih ljudi suočena sa nadmenim ponašanjem medicinskih šalteruša, koje su na samo njima znani način došle tu gde jesu. Nažalost veruju da im se se može , jer najčešće imaju podršku svojih kolega koji ovakve i slične afere takodje korise da se ogrebu za malo slave.

Aleksandar Šapić traži otkaz za sestru.

Slažem se sa njim i podržavam ga.

Krajnje je vreme da beli mantili počnu sa strahom da idu na posao, sa onom količinom zdravog stimulativnog straha zbog odgovornosti i mogućnosti da već danas mogu biti na ulici jer nisu poštovali nemoćne, bolesne i očajne od kojih i žive.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s