Gospodine Vučiću, A Ko Je Tukao Našu Braću ?

___________________________________________________________________________________________

Autor ovog teksta najoštrije osudjuje svaki vid torture nad gradjanima bez obzira na njihovu versku, etničku, starosnu, seksualnu, ili pak socijalnu pripadnost. Autor se apsolutno zalaže da sve žrtve torture, bilo da da dolaze iz najnižeg društvnog staleže ili su članovi premijerove porodice, moraju imati isti pristup pravdi na način kako to definišu nacionalni i internacionalni zakoni. 

_______________________________________________________________

PIŠE: Saša Milošević

Analno novinarstvo doživelo je svoj vrhunac u danima nakon policijskog prebijanja Vučićevog rodjenog brata.

Toliko jasno, otvoreno, eksponirano, da bi svaki pokušaj da se nadje i jedan element obejktivnosti bio apsolutno ništavan. Srpski medji prosto su se utrkivali ko će se što više “insertirati u sedalni trap srpskog premijera” i čija će deskripcija bratvoljeve žrtve biti potpunija, upečatljivija i lojalnija.

Čovek stvarno mora biti krajnji licemer da ne primeti ovu ogavnu dramsku liturgiju Vučićeve diktature, u kojoj armija urednika, prosto skuplja bodove za neke nove potencijalne nagrade koje treba da uslede u budućnosti. Ako ništa drugo, bar ih niko neće cenzurisati, sankcionisati i pretiti im gašenjem.

Kao da ničiji brat za proteklih 25 godina, koliko je ova zemlja u politickom adu, i koliko je sam Aleksandar Vučič aktivan kao politiičar nije bio prebijen.I kao da više ničiji bubrezi nemaju takvu anatomsku, fiziološku i zdravstvenu vrednost.

Na taj način, gledano sa strane i sa vremenske distance, mediji prave od  Andreja Vučić najupečatljivijeg svedoka brutalnosti jednog vremena i podneblja u pokušaju LGBT populacije da promoviše svoja prava u Srbiji.  Deluje da je baš on na svojim ledjima podneo najveći deo bremena neljudskosti iskazane mnogo puta na ovaj dan.  Svi ostali, koji su tokom prethodnih godina, na bilo koji način povredjivani da li od huligana ili policije, kao da ostaju samo anonimna brojka na papiru.

On dobija ime prezime i tutulu. Brat Aleksandra Vučića. A zar je važno čiji ste brat kad se tona pendreka sruči na vas?

Prebijanje premijerovog brata preraslo je u famu, medijski fanatizam i bezepogovorni odraz indirektnog promovisanja kulta premijerove ličnosti.

Usledilo je kolektivno ispiranje mozga cele nacije u ociglednoj nameri da se izazove kolektivni osećj krivice. Osećaj sličan onom koji vlada u Severnoj Koreji. Ko ne žali za Velikim Vodjom ili se usudi da digne glas protiv medijskog silovanja nacije ima sve šanse da i sam iskusi nefrološku torturu. U zavisnosti kom ogranku policije padne u ruke…. ( Mediji tvrde da su ovi beogradski mnogo blaži od onih niškoj žandarmeriji)

Više nego profesionalno odradjen posao 7000 policajaca ipak je pao u vodu, zbog grupe kolega koje su iz samo njima znanih razloga prebili čoveka onda kad je već ostalo jasno da ove godine nema prebijenih, bacajući tako fleku na sve poštene momke u uniformama koji su odbili da štrajkuju na Dan parade, kako bi štitili pobornike ljudskih prava.

I gle čuda, baš taj žandarm koji je pretukao Vučićevog batu zove se Fleka. Koja ironija života.

Naravno, bilo bi krajnje idiotski i nehumano, na bilo koji način opravdavati bilo čije prebijanje ali posao medija  bi morao biti daleko odgovorniji toga da izigravaju zadušne babe koje nariču nad Andrejevim telesnim povredama.

Mogli su se recimo bozabaviti ovakvim pitanjem:

Gospodine Vučiću, a ko je tukao našu braću? Od 1991 pa na ovamo….

No to se nije usudio niko da pita. Ni jedan urednik. Ni jedan novinar.

Kao što se niko nije usudio da ga upita kako to da je trebalo svega nekoliko minuta da se otkrije ko je tukao Andreja Vučića dok je za otkrivanje i hapšenje policajca koji je ubio demonstranta Ranka Panića 2008, trebalo više od pet godina, iako su u oba slučaja kamere uredno detektovale počinioca? 

A onda se dolazi do jednog od najvažnijih pitanja: Ko je njegov brat da ima bilo kakvo obezbedjenje i ko je odgovoran što je uopšte i dobio obezbedenje? Koliko dugo koristi takvu vrsti šetajuće zaštite i pod kakvim pokrićem? Da li će ovaj događaj biti dovoljno opravdanje da poreznici i dalje nastave da plaćju telohranitelje ” i Kurti i Murti”.

Zatim, zanimljivo je znati zašto se baš u to vreme njegov brat uputio u posetu kod svojih roditelja, kad se ima u vidu da su svi drugi obični gradjani svesni mogućnosti sukoba, zaoblazili te delove grada. Ili je možda smatrao da on ipak nije običan čovek.

Nije lako izvagati pravdu u ovom slučaju.

Oni koji sprovode torturu moraju biti kažnjeni, jer ako im se oprosti jednom, pomislće da mogu da to isto urade i drugi put. I onda će vrlo lako stradati neko ko nema moćnog batu na vlasti, i u čije ime neće ustati mediji.

S druge strane, kaznjavanje policajaca koji su pretukli premijerovog brata, povlači krucijalno pitanje: kolko je drugih policajaca, koji tradicionalno od 1991 godine tuku protestante, izbeglo svaku odgovornost za siledžijstvo skriveni iza uniforme i zašto niko nikada nije potegnuo njihovo hapšenje.

Hoće li se sva koplja u zadnje 2,5 decenije polomiti preko ledja pet žandrma samo zato što su prebili brata srpskog premijera..

Na kraju, koliko to god izbegavala da prizna srpska vlast, ova i ovakva policija još uvek čuva rudimente vremena u kojem je politički stasavao radikanli i ekstremni Aleksandar Vučić podržavajući tada arognantu velikosrpsku Miloševićevu politiku koja je sve nedomuce sa oponentima rešavala pendrekom.

O autoru bloga:

Saša Milošević je srpski nezavisni novinar čiji tekstovi su objavljivani u Huffington Post, Global Post, South China Morningh Post, Salt Lake Tribune, Jerusalem Post Magazine, The Peninsula. Piše o politici, religiji, ljudskim pravima, seksualnim manjima. Najviše mu prija da digne glas onda kad je najveća tišina. 

Advertisements

One thought on “Gospodine Vučiću, A Ko Je Tukao Našu Braću ?

  1. Koja kolicina iskompeksiranosti od strane autora, prosto covek da ne poveruje. A da probate Vi, gosn. autore da malo promenite ovu zemlju i odete na neko drugo, lepse mesto kad vec tako mrzite Srbiju i sve ono sto ima veze s njom (Novaka Djokovica, na primer i slicno) ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s